Valpen.

Forberedelser.

Mens man venter på å få hente hjem valpen, så kan man bruke ventetiden til å forberede valpens ankomst.

Noen av de innkjøpene som man kan gjøre, så det er klart til den lille valpen kommer hjem, er mat og vannskål. Jeg anbefaler en vannskål laget av keramikk, av en type som er flat i bunn, så valpen ikke kan velte den.

Aktiviseringsleker og vanlig leker, kjøp gjerne 3-4 forskjellige typer leker, før du vet hva din valp liker å leke med. Unngå leker som valpen kan skade seg på. Valper har behov for å tygge på ting, spesielt når de mister valpetennene. Gi valpen noe den kan tygge på, her finnes det ulike alternativer fra tyggeleker til ulike tyggebein.

Man trenger en seng  til valpen. Her kan det være lurt å kjøpe en seng som tåler å vaskes, for valpen kan ha uhell i sengen. Man trenger heller ikke kjøpe av de dyreste. Den lille valpen kan tygge på sengen når det klør i valpetennene. Legg heller de pengene i neste seng som kjøpes inn, når valpen er litt eldre.

Jeg anbefaler å bruke en sele på valpen. En sele som ikke trenger å dras over hode for å få den på. Den lille valpen må lære seg å gå i bånd og om man bruker halsbånd, så kan det gi en belastning på nakke og organer i halsregionen. Ved å bruke en sele får man trekkpunktet på ryggen og ikke på halsen.

Så trenger man et vanlig kobbel en langline og hundeposer. Jeg anbefaler et vanlig kobbel, der hunden opplever samme avstant i kobbelet når dere er på tur, dette gjør treningen med å "gå pent i bånd" mye lettere. Med fleksiline er det aldri den samme avstanden, når linen kan trekkes ut og inn ettersom hvor mye hunden trekker. Valper kan i full begeistrin kaste seg frem og løpe, linen fyker ut og plutselig er det brå stopp i linen og valpen får et kraftig rykk tilbake. Det er på ingen måte bra for den lille. Når dette rykket kommer, så kan man være uheldig å miste den snelleboksen man holder i og den kommer i full fart etter valpen og det kan være en skremmende opplevelse.

Utstyr til pelsstell. En mild shampo og balsam, klosaks, liten barbermasin til å klippe pelsen under potene og på ørene (gjelder spesielt for Yorkshire terrier) børste og en kam.

Transportbur. Hunder anses som last ifølge vegtrafikkloven, som skal transporterers på en måte som ikke utgjør en fare i trafikken. Så sikre valpen i et transportbur eller med en sele som er godkjent for bruk i bil.

Valpegård - grinder for å valpesikre boligen.

Valper er nyskjerrige, de elsker å utforske. De tygger på "alt", dette er helt normalt.

Rydd vekk fra valpens rekkevidde. Bruk grinder til å skjerme de områdene som du ikke vil at valpen skal være på. Fjern det som kan vær skadelig for valpen å tygge på som f.eks

elektriske ledninger, giftige planter, kjemikalier og medisiner.

Giftige matvarer for hund er bl.a avokado, druer, rosiner, løk, purre, hvitløk, sjokolade, xylitol, makadamianøtter og koffein.

 

 Den første tiden med valpen.

Det er en stor forandring for den lille valpen når den hentes hjem til sin nye familie. Den tas bort fra mor, søsken og familien som den har vært sammen med daglig, til et sted som er helt fremmed for den. Det gjelder å gjør denne overgangen så myk og trygg som mulig.

Når man kommer hjem med valpen, så trenger den å få bli kjent i sitt nye hjem. La den gå litt rundt å utforske på egenhånd. Et hus eller en leilighet kan fort bli mye for valpen å ta innover seg på en gang, så man kan avgrense området litt  De første dagene man har valpen, er ikke tiden for å vise den frem til nabo, venner og kollegaer. Valpen trenger først å få bli litt kjent med dere. 

Ikke la barn få bære rundt på på valpen. Det er fort gjort at barnet mister valpen i gulvet og det kan få fatale følger. Lær barna til at de koser og leker med valpen mens de sitter på gulvet.

Ikke gå fra valpen sovende i sofaen. Valpen kan hoppe etter deg og skade seg i fallet. Jeg anbefaler at man er sammen med valpen når den skal få være i sofaen og at man løfter den ned når man ikke skal være der sammen med den lenger.

Den første natten.

Ikke ta med valpen inn på soverommet med mindre den skal være der i fremtiden. Da er det bedre og vende valpen til sitt faste sovested, der man tenker at valpen skal sove om nettene, med en gang. Noen valper trenger at man sover ved siden av de første nettene, mens noen valper finner roen og sover godt gjennom natten på sin nye plass, mens de andre i familien sover i sine senger.

Måltid.

Små valper bør få mat 3 ganger per dag. Server maten til ca samme klokkeslett. Om valpen har noen dager med litt mindre matlyst, så ikke fall for fristelsen med å tilføre maten noe ekstra godt. Da vil valpen fort foretrekke leverpostei og kjøttkaker foran den maten den egentlig skal ha.

Hvis man ønsker å fore på et annet for en det oppdretter har sendt med, så gjør den overgangen myk, med du blander i litt og litt av det nye foret, inn i den maten som den er vant til å spise. Husk at hunden skal alltid ha tilgang på rent vann.

 

Sturen/renslig.

Start treningen fra dag en. Det er viktig å følge opp dette nøye den første tiden. For hver gang du klarer å få valpen ut i tide, jo nærmere er du målet med å få en stueren hund. Det blir en vane at valpen gjør fra seg ute. Ha det som en regel at valpen luftes etter at den har sovet, spist og lekt. Se etter signaler som valpen vil gi når den skal gjøre fra seg. Den vil begynne å snuse og gå i sirkel, da er det bare å bære valpen ut.

Er valpen i ferd med å gjøre fra seg inne, så løft den forsiktig opp og ta den med ut og belønn den ute når den gjør fra seg enten med ros eller en godbit. Aldri skrik eller hiss deg opp om valpen gjør fra seg inne. Da blir valpen nervøs og den kan begynne å gjemme seg for deg når den skal gjøre fra seg. Valpen forstår ikke at man hisser seg opp for at den gjør fra seg inne, valpen oppfatter at den får tilsnakk, for at den gjør fra seg. Da kan man få en hund som ikke gjør fra seg når man er tilstede.  Oppdager man at valpen har gjort fra seg inne uten at man har sett det, så er det bare å tørke opp og være ferdig med det.  Hunder lever i nuet og de kan ikke forstå at det var noe den gjorde for 2 timer siden, som du er sint for nå.

Opplever du at valpen tisser inne på tepper, så fjern teppene for en kort periode.

 

Være alene hjemme.

Start denne treningen tidlig. Ikke la valpen få vandre rundt i hele huset når den skal være alene. Det blir for mye for den lille valpen å passe på og det er mange farer. Valpen kan tygge på ledninger, møbler, sette seg fast, falle ned krype under osv. Så avgrens valpens område, gjerne med en valpegård. Valpegården er en trygg plass for hunden å være når den er alene.

Tren valpe på at den skal roe seg i valpegården. Tren på dette når valpen er sliten og trøtt. Tren i korte økter. La valpen få leke og utfolde seg på tur eller i hagen først. Ta så valpen med inn og la den få roe seg litt før man setter den i valpegården. Valpen skal ha tilgang på vann, ha sengen sin der og gjerne noen leker. leker som den ikke klarer og bite i stykker eller skade seg på. Øk etterhvert tiden som du er borte fra valpen. Prøv å unngå å gå inn til valpen ved første lille pip. Da erfarer valpen raskt at lyd betyr at den får oppmerksomhet. Med denne erfaringen, så vil valpen prøver enda hardere neste gang den skal trene på å roe seg og være alene hjemme. Så gi den litt tid for å se om den roer seg.  Er valpen veldig urolig og du må gå inn til den, så ro den ned mens dere er i eller ved valpegården. Prøv å unngå å ta den ut, de lærer fort hva som skal til for å bli løftet ut av valpegården ;0)   Gjør denne plassen til noe trygt og positivt for hunden.

 

INNKALLING.

Innkalling er kanskje en av de viktigste øvelsene som du kan lære hunden din. Som oftes så roper vi på hunden når den skal komme inn fra hagen, når den skal inn i bilen, hver gang det er slutt på morro`a. Erfarer hunden dette gang på gang, så vil den til slutt ikke kommer når du kaller på den. Så vær smart. Kall inn hunden din når dere er inne, ute på tur, i hagen osv. Når hunden kommer så gi den ros og belønning, så lar du hunden få  fortsette med det den gjorde. Dette skaper en positiv forventning hos hunden. Hunden erfarer at når du kaller på den, så kan det være godbit å få, kanskje litt lek og masse rosende ord.

 

Ikke bite.

Det er helt vanlig at valper biter, men vi ønsker ikke at de fortsetter med det. valpen leker og biter i f.eks bukseben, fordi den oppfatter dette som lek. Vi rister i benet og sier, nei, slipp. Hunden oppfatter dette som mer lek, nå er det jo "liv" i byttet (les buksebenet) og den skal drepe dette bytet, så den biter enda hardere. Avbryt denne atferden med å holde benet helt i ro og gi valpen et alternativ til å leke med og bite på. Det kan være tyggebein eller en leke.

Vær tålmodig når du skal lære valpen noe. Valpen skal gjennom like mange utviklingsfaser som et menneske, men ti ganger så fort.

Tenk gjennom hva valpen skal lære, så slipper man tunge tider med avlæring. Ros og belønn det dere ønsker at valpen skal gjøre. Vær enige om hva valpen skal lære og hvordan dere skal lære den det.

Læring er å øve på noe og til slutt mestre noe den i utgangspunktet ikke kunne ;o)

 

Masse lykke til med den lille valpen <3