Hvordan påvirker stress i trening og konkurranse?
Stress er nødvendig for oss i viss mengde. Stress gjør oss oppegående, kunne arbeide og ha energi nok til det lille ekstra, men noen ganger kan det bli for mye stress. Da kan vi oppleve situasjoner
som gjør oss redde, opphisset eller sint. Vi blir stresset i situasjoner vi ikke mestrer. Hunder blir stresset av samme årsaker.
Et eksempel på dette erfarte jeg på min aller første skole dag når jeg begynte på instruktør utdannelsen min. Alt var nytt og ukjent for meg. Plassen var fremmed, ingen kjente fjes, ingen ide om hva vi skulle få oppleve den dagen. I løpet av de første timene fikk vi beskjed om at vi skulle komme opp en og en og fortelle litt om oss selv, vi skulle få 5 min til å forberede oss. Det ble helt stille i rommet og alle kjente på stresset!!! Vi ble satt til en oppgave som for oss var ukjent og skremmende. Det skulle vise seg at ingen skulle opp og fortelle om seg selv den første dagen. Vi skulle bare erfare hvordan stress kjennes på kroppen og kjenne etter hvor mottaklige vi var for læring når vi var så stresset. Den følelsen sitter i meg ennå og en god erfaring å ta med seg når det gjelder å trene en hund når den er stresset og usikker. Det er viktig at vi gir hundene våre tid og erfaring og jobber vennlig med dem når de er stresset.
Hunder kan vise stress på ulike måter. Er det stress som er skapt av omgivelsene, vil du se det ganske tydelig ved at den tidlig viser dempende signaler for å roe ned omgivelsene eller seg selv. Øker stresset, blir signalene sterkere.
Når en hund er stresset nytter det ikke å behandle symptomene, du må finne årsaken.
Hva gjør en hund stresset?
Direkte trusler.
Vold, sinne, aggresjon.
Rykking i kobblet.
For høye krav i tening og dagliglivet.
For lite mosjon og aktivitet.
For mye mosjon for en ung hund.
Sult/tørste.
Ikke få gjøre fra seg når den må.
Fryser/ er for varm.
Smerte/sykdom.
For mye bråk.
Ensomhet.
Sjokkartet hendelser.
For mye opphisset leking med baller/pinner osv.
Plutselig forandring/ flytting.
Hvordan kan du se stress hos hunden din?
Roer seg ikke, er rastløs.
Overreagerer på ting.
Bruker dempende signaler.
Slikker seg, biter seg, biter på ting.
Bjeffer, hyler, piper.
Diare.
Stramme muskler.
Risting.
Løpe etter halen sin.
Pesing.
Dårlig konsentrasjon.
Dårlig appetitt.
Blir fiksert på enkelte ting.
Aggresiv atferd.
Bruker omdirigert atferd.
Det som gjør en hund stresset er om deres stress system settes i gang ofte. Blir det for ofte som stresshormonene sendes ut fra binyrene, blir binyrene til slutt tvunget til å bli større for å klare presset. Når man får forstørret binyrer, så sender de ut en stor mengde stresshormoner i de tilfeller der kroppen skal bli sterk. Kroppen blir da dobelt så sterk . man ser da hunder som overdriver sine reaksjoner, de er stresset!!!
Det er forskjeller på rase og individ hvor mye stress de tåler.
En hund som av og til opplever stress, spiller ingen rolle, men det er den sterke redselen/streset som oppleves gang på gang som kan gjøre en hund stresset.
Trening der hunden må konsentere seg og holde fokus gjør hunden trøtt og sliten på en god måte. Mange hunder i dag bygger opp overskudds energi fordi vi har travle hverdager med fulle timeplaner, så det blir ikke alltid tid til å trene hund slik vi vil. Da er det lett at man tar hunden med seg ut for at den skal få "rase" fra seg, men gi heller hunden oppgaver der den må konsentrere seg og bruke hode. Det vil ta av litt på overskudds energien og det gir dere et godt samarbeid når dere gjør noe sammen. Det er din oppgave som flokk leder og ta initiativ til aktivitet.
Er man flink til til å aktivisere sin hund med rett trening får den mindre energi til problematferd og stress.
Hva kan du gjøre for å dempe stresset hos hunden din?
Det kommer an på hva årsaken til stresset er, men noen tips kan være forandring i miljøet rundt hunden. Forandring av rutiner. Stopp bruk av straff, sinne, harde metoder og heller bruke dempende signaler. Tren på å se på dempende signaler på en hund.
Gå ut og observer hunden din, det er kjempe spennende og morsomt. Få et godt samspill mellom deg og hunden din. Det er viktig at det ikke er enveis kommunikasjon, men at dere har et samspill og en kommunikasjon som begge forstår.
Husk at du alltid har et valg, truende eller dempende.
Vil du ha et godt samarbeid med hunden din, så ikke true eller skremme den. Hunder er overlevere. De forsvarer seg når de blir truet. Noen vil flykte, noen vil ta igjen.
Vi kan ha et truende kroppsspåk uten at vi selv er klar over det. Kan det være at vi legger på for mye press? Med det så mener jeg at vi alle har en komfort sone også hundene har det. Du har sikkert kjent på den følelsen når noen kommer nesten helt opp i ansiktet ditt og prater og du trekker deg automatisk litt bakover, for de er innenfor din komfort sone, de legger på et "press". Det samme gjelder for hunder. Bøyer vi oss for mye over de, er vi for nærme når vi kommer rett i mot, går rett inn i hundens komfortsone. Hvordan reagerer vi da om hunden trekker seg litt unna? Leser vi signalene som hunden gir oss om at vi er litt for nære eller blir vi sinte for at hunden ikke blir der den skulle være? Ved å overse at hunden din gir deg dempende signaler eller til og med straffer den for det, kan gjøre skade.
Et annet eksempel. Fører, som jobber med hunden, snakker strengt til den. Hunden har fått beskjed om å bli sittende mens fører går i fra. Kommandoen gis med streng stemme, for vi har hørt at det må den være så ikke hunden er i tvil om hvem som er er lederen...
Så kaller fører hunden inn til seg med myndig stemme. Hunden sender dempende sigaler. Den slikker seg, gjesper, snur seg vekk. Nå er fører riktig sint for at hunden ikke hører. Vi oppfatter det som trass og ulydighet. Hunden prøver bare å dempe fører. En kommunikasjons svikt!!!
Hundens språk og signaler er internationale. Hunder fra hele verden kan kommunisere med hverandre om de treffes. Det er jo helt fantastisk.
Det er viktig og tenke på at vi kan lese oss til ting og lære og forstå på den måten. Det kan ikke hundene, de bruker signaler og kropps språk. Hunder oppfatter bevegelser og vårt kroppsspråk. Jeg har mer enn en gang sett at fører skal vise at hunden kan "sitt" på kommando. De bruker et klart og tydelig "sitt". Det de selv ikke vet, men som jeg ser med en gang, er at høyre arm brukes med pekefinger rettet mot hunden samtidig som kommandoen "sitt" kommer. Hunden setter seg. Jeg ber fører om å holde hendene på ryggen mens hunden får en ny "sitt" kommando. Hunden står der og forstår ikke hva den skal gjøre...
Altså, hunden har lært bevegelsen av armen med pekefingeren ikke ordet "sitt"
Eksempel 2. hunden får kommandoen "sitt og bli" fører går i fra og vender seg om og ser på hunden sin. Når fører er på vei tilbake til hunden sin, putter fører, uten egentlig helt å være klar over det, hånden i lomma der godbitene ligger, for å kunne belønne hunden sin når man kommer frem til den. Hunden har lært ved gjentatte belønninger fra den hånden og den lommen at den bevegelsen betyr at det kommer en godbit. Hunden reiser seg og kommer fører i møte og har ikke fått til øvelsen og fører er fortvilet. Hunden leser kroppspråket og signaler. Ordet på øvelsen må man legge på etter hvert og lære de med repetisjon. Så må man legge på forstyrrelser når hunden virkelig har forstått hva øvelsen går ut på. Så kanskje det ikke alltid er hunden som tar feil, men at vi kanskje må blir mer bevist på hva vi gjør overfor hunden vår.
Hunder er raske til å oppfatte detaljer, signaler og væremåte.
Jeg synes det er spennende og utforske hundens språk.
Skal jeg få til et godt samarbeid med min hund, så må vi ha en god kommunikasjon oss i mellom. Jeg må lære meg og lese min hund sine signaler og ta hensyn til de, skal vi lykkes sammen.
Jeg håper at noen finner litt nyttig informasjo her og får oppleve den samme gleden som jeg har med mine hunder <3