Trening til konkurranse.

En dag uten trening, er en dag uten mening...

Vel det stemmer ikke helt, men jeg bruker mye tid på å trene mine hunder. Jeg trener for å kunne gi de et stort adferdsreportoar, som de vil få brukt for senere i konkurranse/utstilling. Jeg ønsker å gi hundene konkurranse trening for å øke sannsynligheten for å lykkes like god i konkurranse som i trening. For det er en stor forskjell på trening og det å være i konkurranse.

På trening belønner jeg ofte, mens i konkurrase må hunden jobbe over lengre tid før den får belønning. Så jeg trener gradvis på at hunden må jobbe over litt lengre tid før belønningen kommer. For i utstillingsringen er det ikke sikkert at du får belønnet like ofte som du kanskje gjør på trening.

Når hunden må jobbe lengre mellom hver belønning enn det den er vant til, kan det skje minst to ting...

Hunden begynner å variere adferden. Den kan begynne å pipe, bjeffe og bli mer intens. Eller at hunden blir lei og slutter å jobbe.

Tidlig i innlæringen belønner jeg hunden ofte. Men når jeg har satt sammen de ulike øvelsene og de fungerer bra, kan jeg kjøre flere øvelser etterhverandre før jeg belønner.

Jeg lærer lære hunden at om ikke belønningen kommer på denne øvelsen, så kommer den på neste eller tredje eller fjerde. Det er viktig og ikke trappe ned belønningen for fort, da ødelegger man for seg selv..

Alle hunder kan bli bedre på å jobbe over lengre tid. Det gjerlder å øke belønningskvaliteten.

På trening kan jeg belønne ofte og gjøre øvelsen flere ganger om jeg ikke er fornøyd, mens når jeg er konkurranse så ønsker jeg at det skal sitte på første forsøk. Dette er viktig for meg å trener på, så hunden kan dette når vi er i konkurranse. For i konkurranse møter vi på flere forstyrrelser enn hva vi vanligvis gjør på trening. Hvis man trener på samme sted, sammen med de samme hundene og deres eier. Så blir dette en kjent setting for hunden og da er det ikke sikkert at øvelsen sitter like godt når den pluteselig skal gjøres med mange nye forstyrrelser.

Jeg trener på at hunden skal "tåle" forstyrrelser. Jeg trener inn nye øvelser uten forstyrrelser, men ganske snart begynner jeg å introdusere forskjellige forstyrrelser, som jeg legger til gradvis. Når jeg trener med en ny forstyrrelse eller i en ny situasjon belønner jeg oftere enn hva jeg vanligvis gjør. Dette gjør at hunden fort blir trygg på den nye forstyrrelsen, så det raskt blir viktigere for hunden å jobbe for godbiten enn å bry seg om forstyrrelsen.

På en konkurranse er det som regel flere ting som er forskjellig fra trening. Ringbånd, telt, tilskuere, underlag, hall osv. Jeg benytter muligheten til å trene i slike situasjoner så ofte som mulig, for å kunne trene inn øvelsene med de forstyrrelser som jeg vet at vi vil møte på en utstilling.

Hunden er midlertid bare halve ekvipasjen. Jeg må også være godt forberedt. Jeg har gått aktivt inn for å skaffe meg kompetanse og erfaring gjennom kurs, treninger og utdannelse innen hund.

Så for å møte forberedt til konkurranse er det viktig og bl.a trene på

- å jobbe over gradvis lengre tid før belønning kommer.

- Jobbe like godt med ulike forstyrrelser.

- Være tålmodig.

- Hunden skal reagere på mine kommandoer/signaler.

Trening med hund er gøy og det gir gleder, utfordringer og erfaring.

Kos deg med trening!!